HIGHLAND HALL RESIDENCES FOR THE BUSINESS GRADUATE SCHOOL IN STANFORD UNIVERSITY | PROJECTS | Legorreta Arquitectos
HIGHLAND HALL RESIDENCES FOR THE BUSINESS GRADUATE SCHOOL IN STANFORD UNIVERSITY

Category: Living Complex,Institutions
Region: North America
Year: 2016
Location: PALO ALTO, CALIFORNIA, U.S.A.
FT2 Construction: 150,695 sq ft
FT2 Ground: 0 sq ft
Involved Areas: Architecture, Interior Design

Collaborators:
LEGORRETA®
Víctor Legorreta
Miguel Almaraz
Adriana Ciklik
Carlos Vargas
Miguel Alatriste
Tania Bárcena
Daniel Rosselló
Brenda Mendoza
Paulina Gutiérrez
Lourdes del Val
Rebeca Cors
Maggy Carral

Associate Architects:

Arquitecto Asociado Ejecutivo: Steinberg
Equipo Steinberg: Rob Steinberg, Ernest T. Yamane, Jonathan Chao, Mani Farhadi, Maggie Zhang y Frank Sheng

Consultants:

Landscape Architecture: Tom Leader Studio 
Structural Design: KPFF Consulting Engineers
Mechanical Design: Design/Build Mechanical Contractor: Therma Corporation
Electrical Design: Schematic Basis of Design: Interface Engineering, Design/Build Electrical Contractor: Sprig Electric 
Plumbing Design: Schematic Basis of Design: Interface Engineering, Design/Build Plumbing Contractor: W.L. Hickey Sons, Inc.
Acoustical Design: Charles M. Salter Associates, Inc.
Lighting Consultant: J S Nolan + Associates Lighting Design, LLC
Kitchen Consultant: Jenanyan Design
Security Consultant: Stanford
Cost Estimator: Devcon Construction Incorporated
Contractor: Devcon Construction Incorporated
Art:  Adán Paredes - “Textiles of Eternal Traces”, Pilar Climent –“Through The Looking Gate”, Frida Escobedo “Musical Grill”. 

Photographer:
Hunter Kerhart


After having designed the “Schwab” Residential Center  with Steinberg in 1997, the Graduate School of Business New Residential Building “Highland Hall” joins  the Stanford University complex in 2016.

The 14, 000 m2 building includes a maximum of 4 floors and provides 200 beds with service areas and spaces for diverse public activities.

Located in the Serra street, which besides crossing the campus serves as an academic corridor, “Highland Hall” is located at the East end, next to the “Schwab” Residential Center, which is connected through a Mall located at North of the new building and that in turn, will allow the building merge with the local urban landscape.

Two key elements of its design are the courtyards that are aligned on the East-West axis with those of “Schwab” and the walkway from North to South, which serves to connect the two residential buildings with the “Knight” Management Center, forming in this way an Academic and Residential Complex of the Business Administration School.

The new building is divided into three sections: West, North and South; where a variety of multipurpose areas, public seating areas, kitchens and dining rooms, both inside and outside are located for the use of the school community.

The access tower to “Highland Hall”, considered as its iconic element, is 12.5m in height and is located in the entry plaza to the East side of the complex, thus emphasizing the relationship with the current residential building. In its rear side the Lobby Lounge is found, that besides being a key space for the reception of the new building; it also serves as a connection to the main courtyard and the different levels of the complex. 

In the main courtyard a sculptural staircase was devised, where the ground floor has an art piece (“Textiles of Eternal Traces”),  that consists of fountain and a glazed ceramic mat, designed by sculptor artist Adán Paredes.

Similarly, the inclusion of artistic interventions in the “Contemplative” and “Events” courtyards with the participation of two other Mexican artists: Pilar Climent and Frida Escobedo, with pieces that are built into the architecture that will provide character to the new building.



RELATED NEWS


RELATED PROJECTS